Útmutató a NAV Online Számla regisztrációhoz

 
Tisztelt ügyfelünk!

2018. július 1-től minden minden olyan számla adatait be kell küldeni a NAV-nak amelynek az adótartalma eléri, vagy meghaladja a 100.000 forintot. Ahhoz, hogy ez az adatszolgáltatás működjön, szükség van egy regisztrációra a NAV Online Számla rendszerébe. Az alábbiakban ennek a regisztrációnak az elvégzéséhez nyújtunk segítséget.

A regisztrációhoz szükség van az Ügyfélkapura. Amennyiben nincs még Ügyfélkapu regisztrációja, akkor ezen a címen (https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/regisztracio) lehet tájékozódni a szükséges lépésekről.

NAV Online Számla regisztráció lépései

Itt több regisztrációt is el kell végezni. Egy elsődleges felhasználó és egy vagy több technikai felhasználó regisztrációt.

Elsődleges felhasználó

Ő az a természetes személy, aki az adózó nevében végzi az adatszolgáltatást a NAV felé, amennyiben például kézi számlatömbbel állítanak ki 100.000 Ft feletti ÁFA tartalmú számlát.

Technikai felhasználó

Ez a regisztráció ahhoz kell, hogy hitelesítse a NAV felé az Ön általad használt számlázó programot. A technikai felhasználó létrehozása után kapja meg azt az XML kulcsot (azonosító kódot), amit meg kell majd adni a számlázó programban, hogy a NAV be tudja azonosítani a céget az automatikus, emberi beavatkozás nélküli számlázó program által történő adatszolgáltatáskor.

1. Regisztráció megkezdése

NAV Online Számla reg

2. Belépés az Ügyfélkapuba

Ekkor a rendszer átirányíja az Ügyfélkapura, ahol meg kell adnia a felhasználónevét és a jelszavát

NAV Online Számla reg

3. Adóazonosító jel megadása

Miután az Ügyfélkapu beazonosította, meg kell adnia a regisztrációt végző magánszemély adóazonosító jelét, melyet az adó igazolvány kártyáján talál.

NAV Online Számla reg

4. Felhasználónév megadása

Egy felhasználónevet kell beírni, mellyel be tud majd lépni az Online Számla oldalára.

NAV Online Számla reg

Jegyezze fel a megadott nevet, mert a későbbi belépésekhez szükség lesz rá.

5. Részletes adatok megadása

Ennél a pontnál kell az adózóra vonatkozó részletes adatokat megadni.

NAV Online Számla reg NAV Online Számla reg

Most már van egy Elsődleges felhasználója, amivel be tudja rögzíteni a NAV felületén a kézi számlatömbön kiállított számlákat.

6. Technikai felhasználó hozzáadása

Ahhoz, hogy a JUTA-Raktár számlázó program automatikusan be tudja küldeni a számlákat, még szükség lesz egy Technikai felhasználóra is az elsődleges felhasználó mellett, valamint egy XML kulcsra!

NAV Online Számla reg NAV Online Számla reg

7. XML Kulcs generálás

Ahhoz, hogy a NAV rendszere és az ön által használt számláz program tudjon egymással kommunikálni, szükség van egy úgynevezett XML kulcsra is.

NAV Online Számla reg

Ezzel a NAV regisztráció elkészült


NAV adatszolgáltatási kommunikációs szoftver regisztráció

Ahhoz, hogy a JUTA-raktár programot beélesítsük az ön számítógépén az online számlák kezeléséhez, egy Online Számla modul igénylést kell leadnia felénk (ha még nem tette meg), melyet az alábbi linkre kattintva tehet meg:

JUTA-Soft Online Számla regisztráció

JUTA-raktár számlázó és készletnyilvántartó program bekötése a NAV Online Számla rendszerébe

Az Online számla modul igénylés leadása után, egy automatikus frissítést küldünk le az Ön JUTA-raktár programjára.

Figyelem! Az Online Számla adatkommunikációjához kötelező a folyamatos Internet hozzáférés a számítógépén!

NAV Online Számla reg

Ha a frissítés megtörtént, informatikus kollégáink telefonon fogják önt keresni, majd távsegítség által belépnek a számítógépére. Önnek négy, a NAV regisztráció során kapott adatot kell megadnia számunkra ahhoz, hogy elvégezhessük a kommunikációs beállításokat a JUTA-raktár programban: