JS Címke beállítás - Címke tervezés

Ismertető

A JS Címke modul segítségével a JUTA-Raktár készletnyilvántartó és számlázó rendszerből közvetlenül lehet vonalkódos címkét nyomtatni a Zebra címkenyomtatókra.

A funkció használatához JUTA.DLL 1.30-as vagy újabb verziója szükséges, valamint egy Zebra címkenyomtató, melyet fel kell telepíteni a Windowsba. (Az mindegy, hogy milyen porton csatlakozik a nyomtató) A programban, a Főmenü/Beállítások/Nyomtatók-Pénztárgépek/Nyomtatók beállítása menüpontban a Címkenyomtató típusát be kell állítani JS címke-re. A beállítás elmentése után a Főmenü/Beállítások/Nyomtatók-Pénztárgépek/Címkenyomtatók beállítása menüpontba kell belépni. Itt lehet a meglévő címke sablonokat személyre szabni, illetve újakat készíteni.

Ezután a programból a már megszokott módon lehet címkét nyomtatni.

Nyomtató beállítás

 1. Első lépésként csatlakoztatni kell a nyomtatót a számítógéphez.
 2. Ezután fel kell telepíteni a címkenyomtató driver-ét a Windowsba. Ez a nyomtatóhoz adott lemezen található, vagy a Zebra honlapjáról lehet letölteni. (Zebra)
 3. Ha feltelepült a nyomtató, akkor érdemes lefuttatni egy kalibrációt. Ez a Vezérlőpultban az Eszközök és nyomtatók ablakban, a nyomtatóra jobb egérrel kattintva, a Nyomtatási beállításoknál található.
 4. El kell indítani a JUTA-Raktár programot, és be kell lépni a Főmenü/Beállítások/Nyomtatók-Pénztárgépek/Címkenyomtatók beállítása menüpontba.
 5. A megjelenő ablak allján a Nyomtató beállítás gombra kell kattintani.
 6. A beállítási panelen a Keresés gombra kell kattintani. A listából ki kell választani a megfelelő nyomtatót, majd a Rendben gombra kell kattintani.
 7. A beállítási panelen még meg lehet adni a vízszintes eltolást is. Ez akkor hasznos, ha a nyomtatón a címke vízszintesen el van csúszva. Ilyen esetben az itt megadott pozitív/negatív értékkel el lehet csúsztatni a nyomtatási képet. (Az értéket képpontban kell megadni. Érdemes százasával kezdeni, majd kisebb értékekkel növel ve vagy csökkentve pontosan beállítani.)
 8. Ha elkészültek a beállítások, akkor a Rendben gombbal lehet elmenteni a nyomtató beállítást.
 9. Ezután a Teszt címke nyomtatás gombra kattintva lehet ellenőrizni, hogy megfelelően lett e beállítva a nyomtató.

Címke sablon készítés

A program, előre definiáltan tartalmaz címke sablonokat, melyeket személyre lehet szabni, de emellet lehetőség van saját egyedi címke sablon készítésére is.

A beállításhoz be kell lépni a Főmenü/Beállítások/Nyomtatók-Pénztárgépek/Címkenyomtatók beállítása menüpontba.

A beállító ablak négy részre oszlik. A bal felső sarokban van a címke választó lista és a hozzátartozó gombok. Tőlük jobbra látszik a kiválasztott címke kinézete egy minta címkén. Középen a kiválasztott címke mező adatai, és a mező beállító gombok vannak. Alul pedig a vezérlő gombok láthatóak.

1. Címke kiválasztása

A címke listában láthatóak a jelenleg elérhető címke sablonok. A címkék közül a fel-le nyilakkal, vagy egér kattintással lehet választani. A kiválasztott címke képe azonnal megjelenik a jobb oldalon, alatta pedig a címkén szereplő mezők adatai. A lista alatti gombokkal lehet kiválasztani, hogy mit szeretnének tenni. A kiválasztott címkét módosítani vagy törölni, vagy pedig egy új címkét készíteni. A módosítást úgy is el lehet kezdeni, hogy a kiválasztott címkén entert nyomnak, vagy a mező listán duplán kattintanak.

2. A címke adatainak megadása

 1. A címke névnél lehet megadni a címke nevét. Fontos, hogy a név egyedi legyen. Ha azonos nevet adnak meg, akkor a régebbi címke felülíródik.
 2. A címke típusnál lehet kiválasztani, hogy milyen típusú a címke. Jelenleg ezek e címkék érhetőek el: árucímke, polccímke, infocímke. A többi még fejlesztés alatt áll.
 3. A méretnél lehet kiválasztani a címke méretét. Öt féle méret közül lehet választani. Ha ettől eltérő méretet szeretne, akkor az egyedi méretet kell választani.
 4. Ekkor lehetőség van az egyedi méret megadására. Először a vízszintes, majd a függőleges méretet kell megadni.

3. A mező adatok kiválasztása

A címkén megjelenő adatokat adatmezőkkel lehet megadni. A középen lévő táblázatban láthatóak a kiválasztott címkéhez tartozó mezők. A mezők között a fel-le nyíllal, vagy egér kattintással lehet választani. A kiválasztott mező a fenti címke mintán szürke háttérrel megjelenik meg. A táblázattól jobbra található gombokkal lehet megadni, hogy új mezőt hoz létre, módosítja a kiválasztottat, vagy törli azt. Ha egy meglévő mezőre duplán kattintanak, akkor módosítani lehet az adatait. Ha a táblázat alatti üres sorra kattintanak duplán, akkor új mezőt lehet készíteni.

4. A mező adatok szerkesztése

Ha kiválasztanak egy mezőt, akkor megjelenik egy szerkesztő ablak. Ahogy változnak az adatok a táblázatban, úgy módosul a minta címke is. A kiválasztott mező szürke háttérszínnel jelenik meg.

 1. A mező típusnál lehet megadni, hogy milyen típusú mezőt hoznak létre. A többsoros szöveget csak az Infocímkénél lehet használni.
 2. A méretnél a mező szélességét és magasságát lehet megadni. A vonalkód típusú mezőknél a szélesség 1 és 5 közötti érték lehet. A többi típusnál a 10 és 50 közötti érték ajánlott.
 3. A pozíciónál a mező bal felső sarkának a pozícióját lehet megadni. Ezzel lehet megadni, hogy a mező hol helyezkedjen el a címkén.
 4. Egyéb adat. Ez a mező típusának függvényében változik:
  Vonalkód:
  A vonalkód típusát lehet megadni
  Megnevezés:
  Meg lehet adni, hogy a megnevezés egy vagy két sorba tördelve jelenjen meg
  Árak:
  A megadott szöveggel jelenik meg a kinyomtatott ár. Az ár a # karakter helyén jelenik meg. Ha nincs # megadva, akkor a megadott szöveg az ár után jelenik meg.
  Akció ideje:
  Meg lehet adni, hogy az időszak egy-vagy két sorban jelenjen meg.
  Fix szöveg:
  Az itt megadott szöveg minden címkén megjelenik.
  Több soros szöveg:
  Ez csak az Infocímkén használható. Itt a sorok közötti távolságot lehet megadni.

A változtatásokat a Rendben gombbal lehet elmenteni, a Mégse gombbal lehet elvetni.

5. A szerkesztés lezárása

Az elkészült címkét a Mentés gombra kattintva lehet elmenteni. Ha mégse szeretnék elmenteni a változásokat, akkor a Megszakítás gombra kell kattintani.

A Teszt címke nyomtatás gombra kattintva ki lehet próbálni, hogy kinyomtatva hogyan jelenik meg a címke. Ha a címke vízszintesen el van csúszva valamelyik irányban, akkor a Nyomtató beállításnál az Eltolás értékének módosításával lehet korrigálni.